Манифестација во чест на Св. Мач. Трифун

ЗАПИСНИК бр. 2. Никола Шелдаров

 

СОСТАНОК НА ИНИЦИЈАТИВНИОТ ОДБОР СО СЛЕДНИОТ ДНЕВЕН РЕД

  1. ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ПРОСЛАВА ПО ПОВОД 150 ГОД. ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ СВ. МАЧ. НЕДЕЛА ВО СТОЈАКОВО
  2. БАРАЊЕ ЗА КАСАРНАТА КОЈА БИ ТРЕБАЛО ДА СЕ ПРЕТВОРИ ВО КАПЕЛА СО ГРОБИШТА
  3. ЧУКАТА КАКО ЗНАЧАЈНО МЕСТО ЗА СТОЈАКОВО И НЕЈЗИНО ПРЕТВАРАЊЕ ВО ИЗЛЕТНИЧКО МЕСТО

Стојаково, 24.04.2012 год.

Од страна на Никола Шелдаров беше образложено зошто е историски мошне значајна Чуката. На 12.02.1904 год. на Чуката се водела голема битка помеѓу многубројниот турски аскер и четите на Станиш Наков, костурски војвода и Дело Калачов, војвода од Богданци, како и тројца претставници на селската милиција од Стојаково вкупно на број 30 се млади комити македонци, од кои тројца души во оваа нерамномерна битка ги дале и своите животи за Македонија. Добро ми било во чест на загинатите комити да се подигне мала црква и просторот урбано да се уреди. Таму и денес можат да се видат остатоци од Првата Светска Војна (бункерите, рововите, разни делови од оружје). Од страна на Стојанчо Воданов беше предложено пошумување на Чуката од страна на еколошкото друштво од Стојаково.

Во организација на ЗГОР 25 МИНА од Стојаково и со финансиска поддршка од општина Богданци во непосредна близина на Стојаково на месноста викана голема Чука на 14.02.2015 год. по трет пат се одржа манифестацијата посветена во чест на Св. Мач. Трифун. На самото плато во тек е и изградба на црква посветена на Св. Мач. Трифун. Зошто токму тука ? Самата височина изобилува со историја како од Османлискиот период така и од Првата Светска Војна. Исто така самата околина околу Чуката е насадена со лозови насади, а Св. Мач. Трифун е познат меѓу лозарите како заштитник на лозјата и лозарите. По овој повод беше организирана и мала забава, а сите присутни беа понудени со гравче збогатен со ребра и алкохолни и безалкохолни пијалоци. На самата манифестација присуствува поголема група на граѓани како од Стојаково така и од околните населени места. За разлика од претходните две години оваа година беше забележано поголемо присуство  на младинци. Манифестацијата продолжи и траеше до вечерните часови. Весело и забавно на истата беше и за чист понеделник, 23.02.2015 год. За сите присутни се делеше посно гравче.

11042629_10203875055862465_763834198_n 11042096_10203875053462405_1874201840_n 11042060_10203875052422379_1576599796_n 11042047_10203875055222449_1070895198_n 11041430_10203875055622459_255448832_n 11039521_10203875054022419_636767641_n (1) 11039521_10203875054022419_636767641_n 11039936_10203875054742437_1041380348_n 11040018_10203875053662410_819451956_n 11040761_10203875052662385_1046780329_n 11015366_10203875054902441_471296351_n 11016573_10203875054382428_1044102762_n 11022958_10203875054622434_35530160_n 11026703_10203875052542382_1985082593_n 11039422_10203875054182423_1198912943_n 11012239_10203875055462455_806064585_n 11005736_10203875056182473_488997899_n 11005628_10203875055942467_191795499_n 11004738_10203875056022469_1426973528_n (1) 10847117_10203875052302376_1140033469_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *